Modificarea unui font pentru caractere romanesti

Daca nu sunteti traducator probabil nu va intereseaza asta si puteti sari peste articol.
Discutia se va baza pe Windows 7, nu garantez ca ce zic e valabil si in alte sisteme de operare, desi in mare parte va fi.

diacriticele-corecte-in-limba-romana
Pe internet circula cateva fonturi cu diacritice, insa folosirea lor e impractica deoarece sunt mapate cu sedila pe tastatura romaneasca Legacy. De ce sunt mapate asa nu am idee, insa acest tip de tastatura forteaza caractere pe taste dificile sau le scoate de tot de pe tastatura, astfel facand scrierea mai dificila. Probabil cei care au modificat fonturile au urmat niste tutoriale acum expirate, pentru Windows XP. Si eu foloseam acest gen de tastatura pana nu demult, nestiind ca exista ceva mai bun. Acel ceva mai bun e tastatura Romanian Standard. Acest tip de tastatura ramane similara celei englezesti pastrand simbolurile de pe tastele numerice de deasupra in acelasi loc, si pastrand locatia literelor Y si Z.

Acum, care e principalul defect al acestor fonturi “romanesti” ce circula pe internet? Folosirea unor diacritice incorecte, cu sedila (de la turci) in loc de virgula. Diferenta se vede in imaginea de deasupra. Fontul incorect imita bine Ș și Ț in mare parte pentru ca lumea nu stie ca fratii nostri turci au niste caractere similare, insa datorita maparii fontul nu va mai functiona corect pe tastatura Standard, deoarece va cauta litera respectiva intr-un loc in care ea nu exista. Veti intelege mai bine ce zic prin niste poze.

Pentru instalarea tastaturii Standard exista deja tutoriale pe google si nu are rost sa le repet. Aici vreau sa va invat cum sa modificati un font ca sa mearga pe tastatura Standard.

Modificarea e simpla si necesara doar pentru patru caractere: șȘțȚ
Puteti folosi orice program de editat fonturi, eu momentan folosesc FontCreator, se gaseste pe torrente.

wild words romana
Unul din fonturile cel mai des folosite in manga e Wild Words, si acesta a fost printre primele adaptate la limba romana. Dupa ce deschideti fontul in FontCreator incepem sa modificam cele patru caractere. Click dreapta -> Properties -> Mappings
In exemplul meu incepem cu $0163 Latin Small Letter T With Cedilla. Am ales sa lasam aceasta mapare deoarece nu strica, iar din dreapta vom adauga o noua mapare dand click in gol undeva sub prima mapare, iar apoi apasand butonul Select. Acest Select in gol va forma automat o noua mapare cand salvam.

wildwordsro2
Selectia se face pe Latin Extended-B, iar in lista de dedesubt cautam Latin Small Letter T with comma below.
Dupa salvarea acestei mapari vom avea caracterul ț si pe tastatura Standard. Operatia se repeta pentru:
Latin Capital Letter T with comma below
Latin Small Letter S with comma below
Latin Capital Letter S with comma below

Dupa ce salvati fontul va trebui inlocuit cel deja instalat in Windows. Daca intampinati probleme cu stergerea fontului din Windows folositi intr-un commmand prompt urmatoul cod:
del /f /s /q /a "C:\Windows\fonts\my-font.ttf" iar apoi copiati fontul nou in Windows\fonts\

Pentru intrebari suplimentare si nelamuriri ma gasiti aici.

2 Comments

  1. Ozgin

    Salut, care sunt șansele să găsesc Wild Words deja adaptat pentru limba română?
    Am făcut ceva căutări și am ajuns aici, am încercat să urmez indicațiile, dar cum nu am mai editat fonturi niciodată, nu am avut un rezultat pozitiv.
    So, există vreo posibilitate să descarc fontul? Thanks in advance

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *